Gemeente Burgermeldsysteem gemeente Boom

Melding Velodroomstraat op 23 sep 2022

Beschrijving van deze melding

Type
Verkeer
datum
vr 23 sep 22
Straat
Velodroomstraat
Locatie detail
kruispunt Velodroomstraat / Beukenlaan
Beschrijving
Betreft verkeersveiligheid schoolomgeving Boom Velodroomstraat. Sinds kort gaat onze zoon naar het Atheneum in Boom en ik moet zeggen: ik was onaangenaam verrast hoe verkeersonveilig de omgeving daar is voor fietsers. Met name het T-kruispunt Veldroomstraat/Beukenstraat vraagt echt om ongelukken. Auto's die uit de Velodroomstraat komen en naar links moeten afslaan richting A12 riskeren de fietsers omver te rijden die net willen oversteken om de Velodroomstraat in te slaan. Dat daar nog geen doden zijn gevallen, verrast mij eigenlijk.
Er zijn een aantal redenen waarom automobilisten die uit de Velodroomstraat komen gemakkelijk in conflict geraken met de fietsers daar. Reden 1) Auto's die in de Beukenlaan rijden, richting PTS geven geen voorrang van rechts aan de Velodroomstraat + Auto's die in de Beukenlaan rijden richting A12, houden het kruispunt met de Velodroomstraat niet vrij bij stilstaand verkeer. Gevolg: auto's die uit de Velodroomstraat komen moeten zich in de Beukenlaan 'gooien' om toch maar weg te geraken. En als daar net kinderen willen oversteken, krijg je dus ongelukken want in principe moeten de fietsers daar enkel voorrang geven aan de Beukenlaan en niet de Velodroomstraat. Reden 2) Automobilisten die de schoolomgeving willen verlaten richting A12, kunnen dat maar op 2 manieren: via de Velodroomstraat of de Molenstraat, maar bij die laatste rijden er al even veel fietsers. Er is gewoonweg geen weg waar je automobilisten naartoe kunt leiden om ze weg te houden uit de schoolomgeving.
Status
Afgehandeld
Status aangepast op
ma 26 sep 22
Reactie
De Papensteenstraat is privaat eigendom. De Velodroomstraat is geen schoolomgeving.
De fietsoversteek in Beukenlaan gaat nog beter aangegeven worden ook al bevindt deze zich op een verkeersplateau. Ook aan de andere zijstraten van Beukenlaan gaan overal verkeersplateau's komen, ook andere snelheidsremmende maatregelen worden nog genomen in Beukenlaan.
Uitgaand verkeer richting N177 is niet toegelaten via Molenstraat. Degenen die dit doen begaan een serieuze overtreding.
Er komen geen verkeerslichten op de verkeersplateau Beukenlaan/ Velodroomtraat. Men staat nu meestal al aan te schuiven voor de lichten van de N177 van voorbij het kruispunt met Velodroomstraat.